Blogia
Xtineta

Pràctica 5 -El periodisme participatiu-

El dimecres, dia 27 d’octubre de 2004, es va presentar una conferència sobre el “periodisme participatiu” a l’Aula Magna de la Facultat de la Torre dels Frares, a Vic. Els conferenciants de l’acte van ser: la directora del diari electrònic Lamalla.net, Sílvia Llombart; la corresponsal de la Vanguardia, Eva Domínguez; el professor de la Universitat de Navarra, especialitzat en weblogs, José Luís Orihuela; i Karma Peiró, professora de “periodisme digital” de la Universitat de Vic. El moderador de la conferència va ser el responsable del Departament de Comunicació de la Universitat de Vic, Carlos Scolari.
La primera en parlar va ser Sílvia Llombart que ens va posar l’exemple d’un cas pràctic: Com afecta el “periodisme digital” en el dia a dia, com era el cas del diari digital Lamalla.net. Comentà que hi havia una relació directa amb el lector que es converteix en un generador d’informació. El segon conferenciant, José Luís Orihuela, va començar i va acabar el debat amb una pregunta: ¿Què li passa al periodisme, als mitjans i a la societat quan cada lector pot ser escriptor? Quan el tema central i els mitjans som nosaltres, els propis lectors? La següent conferenciant va ser Eva Domínguez que va explicar que el periodisme participatiu és una etiqueta d’un moviment nou que s’està creant. Com va fer José Luís Orihuela, Eva Domínguez també va llançar una pregunta a l’aire: És una revolució o una evolució del periodisme? Hi ha canvis generats per l’accés de poder publicar per i a tothom però aquesta gent, els lectors, no són periodistes. Només són periodistes una petita part professional. Per acabar, la professora Karma Peiró, tancava la ronda de parlament dels conferenciants parlant del periodisme a la xarxa. Va explicar les característiques de la xarxa, d’aquest nou mitjà que és una nova tecnologia i que els mitjans tradicionals hi estan força en contra. I, per finalitzar, va formular la pregunta: Què els passa als mitjans perquè els lectors escriguin? I va complementar-la amb exemples.
Finalment, per tancar la conferència es va passar a una ronda de preguntes al públic on els temes principals que es van tractar van ser: la feina de periodista en un futur, el llenguatge multimèdia, les opinions en els mitjans tradicionals, la lluita entre els nous mitjans i els tradicionals i el temps i l’espai, relacionats amb la informació que s’edita en un diari digital, ja sigui participatiu o no.

0 comentarios