Blogia
Xtineta

Pràctica 4 -Smart Mobs-

El divendres, 29 d’octubre de 2004, es va fer la conferència sobre “multituds intel•ligents” a càrrec del senyor Howard Rheingold, investigador dels Estats Units en comunitats virtuals, a l’Aula Magna de la Torre dels Frares a la Universitat de Vic. L’encarregat de portar l’acte va ser el professor del departament de comunicació Carlos Scolari que va presentar el senyor Rheingold, parlant del seu treball, bàsic en el camp de les comunitats virtuals.
Howard Rheingold començà explicant que nosaltres, els estudiants, influirem en la gent del futur a través dels mitjans. Tot seguit, posà l’exemple de Finlàndia i les Filipines. En el cas de Finlàndia digué que els joves que van a l’institut parlen molt pel telèfon mòbil i tot el país utilitza diàriament i freqüentment els mòbils. I en el cas de Filipines la gent també utilitza moltíssim el telefon mòbil, per exemple, per escriure missatges de text. Així ens trobem davant un nou mitjà emergent de comunicació: el freelance writer. Un cas molt curiós és, també, el de la tecnologia DoCoMo, al Japó. Només cal mirar les xifres, són espectaculars: 600 milions de telèfons mòbils a tot el món. Gràcies a aquests nous mitjans, la gent pot organitzar actes col•lectius i es pot mobilitzar. Això provoca una disgregació familiar: els pares treballen i els nens estudien. Però el rol d’aquests nous mitjans i de les noves tecnologies el controlen els grans imperis capitalistes que governen actualment. Tots aquests avenços científics i els new media fan que la civilització evolucioni i s’espera que la societat millori. La responsabilitat dels nous mitjans és transmetre aquests coneixements a la societat perquè evolucioni favorablement en un futur i perquè d’aquí a deu anys hi hagi bilions de persones utilitzant els new media. Tota la societat està canviant i canviarà gràcies a aquests mitjans: en les emergències, hospitals, en les eleccions (ja que la gent pot votar per altres canals, etc.), internet... Els ordinadors, per exemple, van ser inventats per a ser utilitzats pels usuaris i no per les empreses. Actualment, les empreses són les que tenen aquests dominis i són les que impedeixen l’avanç de les noves tecnologies. Hi ha una lluita constant pel control dels mitjans.
Finalment, Howard Rheingold acabà la conferència amb la pregunta: Els usuaris serem menys consumidors o innovarem en l’evolució dels mitjans? I deixà oberta la seva tesi sobre si la tecnologia mòbil que coneixem actualment faran societats depenents del mercat capitalista, amb multitud d'oportunitats per omplir el nostre temps lliure, de comunicacions ràpides unides directament a les modes per consumir més del que necessitem; o realment ens obirà pas a una societat molt més lliure per la quantitat

d'informació que podem rebre, amb capacitat d'entendre el que està passant, que ens porti, finalment, a actuar en contra de les mesures dels governs abusius, o per canviar alguna cosa en la nostra comunitat, o per expressar-nos, etc.?

0 comentarios