Blogia
Xtineta

Pràctica 6 -És un delicte baixar-se música d’Internet?-

Actualment, la indústria discogràfica intenta fer tots els possibles per mantenir-se en la seva posició i mirar de vendre la música en els suports tradicionals. No sabem si això canviarà molt en un futur però de ben segur que hi haurà un canvi, un canvi que ja ha començat. La situació econòmica i legal del món musical a la Xarxa, està revolucionant el món d’aquestes indústries discogràfiques i de les grans multinacionals que ens fan pagar per una música que podem tenir gratuïta a la Xarxa. Aquest és el conflicte, i com en tots els conflictes hi ha grups de persones a favor i en contra. Vegem-ne alguns exemples.

En repetides ocasions s’ha manifestat que una de les coses que han canviat són les costums dels consumidors. Abans que aparegués Internet era molt costós aconseguir música, ja que o t’estaves davant la ràdio escoltant el teu programa de sempre, esperant a que et posessin la teva cançó preferida i sense cap “tall” o anaves a casa un amic a copiar-te aquell CD o bé te’l compraves i pagaves 3500 pessetes per aquell disc. Amb l’arribada d’Internet qualsevol pot baixar-se la música que vol, sense pagar res i força ràpid, gairebé amb la mateixa qualitat del mateix CD. Tal com opinen en un dels fòrums de Hispamp3.com.

Estan amenaçades la innovació tecnològica, la llibertat de creació i l’accés al domini públic de continguts. Aviat, el model tradicional del negoci musical ha quedat obsolet en l’era digital i serà reemplaçat per un nou codi d’aliances entre artistes i companyies discogràfiques. Cal dir que, FACUA, adverteix que la copia i descàrrega de música i pel•lícules sense ànim de lucre no estan tipificades com delicte en la reforma del Codi Penal. La Federació també denuncia que els sistemes anticòpia que utilitza la indústria discogràfica i cinematogràfica poden estar influint en una il•legalitat, al impedir que s’exerceixi el dret de copia privada y limitar les funcions pròpies dels discs.

Sorprèn més aviat poc que, segons l’Asociació d’Internautes, els usuaris espanyols de les xarxes P2P segueixin descarregant continguts a pesar del “coco” de l’1 d’octubre. La majoria no coneix la reforma del Codi Penal. I els que han analitzat el text no acaben de posar-se d’acord sobre si l’intercanvi de material protegit és o no delicte. Així que mentre els experts decideixen, la resta segueix restant-li capacitat al seu disc dur a costa del moribund? MP3.

Per altra banda, hi ha els que tenen les opinions més conservadores sobre aquest tema. Per exemple, podem parlar del diari digital Libertad Digital, que manifesta la seva opinió d’aquesta manera: “La indústria i la SGAE solen pretextar que la defensa dels drets d’autor i el futur de la creació musical y artística depèn de la conservació del model actual del sector, amenaça pel top manta i per Internet, així com del seu marc legal. Però el que en realitat esta amenaçant el top manta i fenòmens com el de Napster és la supervivència d’una indústria acostumada a imposar la seva llei tant als artistes com als consumidores, que contemplen com de l’alt preu que paguen pel llibre o el CD en prou feines arriba a un 10 per cent als creadors. Aquesta és l’excusa per a la creació de institucions com la SGAE, que gestionen en exclusiva –ho vulgui o no l’artista– els drets generats pels creadors espanyols.” Segons entitats com l’SGAE, ACAM, etc. les entitats de gestió de vendes han disminuït moltíssim per culpa de la pirateria i per les descàrregues d’Internet.


Si bé és cert que les indústries discogràfiques han tingut pèrdues considerables en el cost dels seus productes els últims anys per culpa, d’alguna manera, dels top manta, la pirateria i de les descàrregues per Internet, podem plantejar el problema d’una altra manera: Què hi havia abans? Què teníem? No era pirateria copiar-se el CD d’un amic per no comprar-te’l, no és pirateria fotocopiar-se un llibre sencer que té drets d’autor i Copyright? Ara tenim l’opció bastant a l’abast de totes les persones de prémer en un sol botó de l’ordinador i que en dos minuts tinguis la teva cançó preferida, completament gratuïta!

0 comentarios