Blogia
Xtineta

Articles d\'opinió

ES PRESENTA EL PLA CONTRA LA PIRATERIA I ÉS ACCEPTAT PELS SECTORS IMPLICATS

ES PRESENTA EL PLA CONTRA LA PIRATERIA I ÉS ACCEPTAT PELS SECTORS IMPLICATS Fa un parell de dies, vaig llegir a la part de “cultura” de La Vanguardia la següent noticia:
El borrador del pla integral contra la pirateria va ser presentat el dimecres 29 per la ministra de cultura, Carmen Calvo i va ser valorat com a positiu i ambiciós per a les principals organitzacions que defensen els drets de propietat intel•lectual, com l’SGAE.
El primer document de treball planteja cinc mesures i involucra a onze ministeris en la lluita contra aquest fenomen a Espanya. El borrador, segons l’SGAE, és molt complet, ja que la pirateria és un fenomen molt analitzat tant per les organitzacions implicades en la defensa de la propietat intel•lectual com per una comissió especial del Congrés dels Diputats.
El borrador inclou la creació d’una comissió, una Comissió Interadministrativa i l’anàlisi de les eines i instruments normatius actuals, fet que determinarà, en el seu cas, possibles modificacions en l’ordenament jurídic. Des de l’SGAE es considera que aquest problema no és un assumpte de lleis sinó de l’aplicació de les mateixes. La prioritat és complir-les ja que el pla posarà el debat de la pirateria sobre la taula per què no sigui una lluita individualitzada i és molt positiu que el pla adverteixi del mal que fa la pirateria a la cultura.
L’SGAE va felicitar a la ministra Calvo per aquesta iniciativa ja que per a ells era molt necessària i també van manifestar que cada dia que passa es fa més mal a aquest sector i que per això, potser, una de les petites crítiques que se li va fer és que esperaven que el pla estigués operatiu abans de Nadal.
Volia “penjar” aquesta noticia per si algú de vosaltres no ho sabia i m’agradaria que n’opinéssiu. Què en penseu d’aquest nou pla contra la pirateria?

L’ÈTICA DELS VIDEOJOCS

L’ÈTICA DELS VIDEOJOCS Avui dia, quan per fi sembla que els pares ja poden respirar tranquils perquè s’ha firmat un acord pel qual la televisió pública i la privada exclouran programes nocius en horaris considerats infantils, resulta que persisteix i augmenta el risc de videojocs amb continguts sexistes, violents i racistes.
Molts pares permeten que els seus fills menors d’edat gaudeixin posant en pràctica ignomínies virtuals; com un símbol de l’època actual, molts homes juguen simulant batalles i es diverteixen.
Un dels casos més impactants és el del nou videojoc de ls Play Station2: Grand Theft Auto: San Andreas, el supervendes d’aquest Nadal, que consisteix que l’usuari, després de gastar-se tots els diners en una prostituta els recuperi agredint-la fins a la mort. També s’han de robar cotxes, circular en sentit contrari, matar policies i liquidar minories ètniques, etc.
El problema no resideix només en què arribi a mans d’adolescents encara que a la coberta s’hi especifiqui que és per a majors de 18 anys, sinó en que està allà, en aquella estanteria, per a qualsevol edat.
Partint de la suposició que els videojocs milloren l’atenció els reflexes i la perspicàcia, s’ha donat entrada a històries amb valors negatius en tant que s’ha tancat la porta a un altre tipus d’aventures.
Hem de preguntar-nos, per què s’ha optat precisament per el foment d’aquesta classe d’arguments violents. No es parla de la no-violència? No els hi fan fer pancartes amb missatges de pau als nens a cada escola? No s’està en contra del maltractament a les dones?
FONT: notícies publicades a el Diari de Girona, el dijous 30 de desembre de 2004 i a La Vanguardia, el divendres 31 de desembre de 2004.

LA MEITAT DE LES LLARS CATALANES DISPOSA D’UN ORDINADOR

LA MEITAT DE LES LLARS CATALANES DISPOSA D’UN ORDINADOR Com pot ser que més de la meitat de catalans disposin d’un ordinador, com a mínim, a la seva llar i tan sols un poc creïble 20% es connecti a Internet? Senyors, toquem de peus a terra. Potser és que aquesta meravellosa eina de treball i oci només està a l’abast d’uns pocs privilegiats. Tinc constància que al Japó, la velocitat normal de connexió és d’uns 10Mbps i a d’altres països d’Europa i estats d’Amèrica, almenys d’uns 5Mbps. Aquí, en el nostre país “superavançat” tecnològicament la màxima connexió a la que podem arribar a les nostres llars és la de 1Mbps i això, des de fa poc més de mig any, i encara pagant quaranta euros al mes.
Cal dir, però, que aquesta realitat és la que tenen menys d’un 10% de la població catalana ja que hi ha algunes persones que no viuen en grans capitals i, és clar! A aquesta gent ni tan sols els hi arriba una línia per la connexió a Internet. És trist, doncs, que l’estat estigui monopolitzat per una companyia de telefonia que no és capaç d’abastar a la gent que els necessita. Sra. Telefònica: menys falsa publicitat i a invertir els diners que traieu de la població en arreglar aquestes infrastructures comunicacionals per tal que tothom pugui gaudir d’una connexió a Internet sense estafes!
Ah! I espero que per aquest comentari no em titllin de terrorista “per atemptar contra un organisme de l’Estat espanyol”.
FONT: Segons dades publicades al DIARI DE GIRONA el dimecres 29 de desembre de 2004.

QUI LI POSA EL CASCAVELL A LA CÀMERA?

QUI LI POSA EL CASCAVELL A LA CÀMERA? Els telèfons amb càmera digital s’imposen entre els consumidors i de la mà dels nous serveis, com les videotrucades, i d’objectius d’alta resolució s’estenen en un mercat en gran expansió.
No obstant, la polèmica sobre privacitat que des dels seus inicis ha acompanyat a aquests aparells no desapareix i acaba de prendre força amb un comunicat oficial de Privacy International. Aquesta organització recomana als usuaris que utilitzin les càmeres amb respecte, que no s’utilitzin en àrees públiques considerades privades (gimnasos, piscines, etc.), que no es faci fotografies de persones sense el seu consentiment i que ha de respectar-se sempre l’expectativa de privacitat que tenen els demés, etc.
Les recomanacions de Privacy International són que tots els mòbils incorporin un sistema universal d’avís, que podria ser una llum similar al flash que es disparés, advertint als presents. Actualment, ja hi ha alguns telèfons que porten un sistema semblant a aquest, com un so que imita el disparador d’una càmera, però és inútil perquè pot ser desactivat per l’usuari.
Per altra banda, en un comunicat de Nokia, la companyia finlandesa que encapçala la fabricació mundial de mòbils, considera exagerats els arguments d’International Privacy. Nokia recorda que les càmeres de petit format porten anys al mercat i que centrar el problema en els mòbils és fer sensacionalisme. Creuen que ells no animen a ningú a fer fotos de manera inadequada i demanen als usuaris que no utilitzin les imatges de forma il•legal.
És ètic que puguis veure el teu cul “penjat” en una pàgina web d’Internet mentre et tiraves de cap a la piscina? Què en penseu?
FONT: LA VANGUARDIA; dilluns, 27 de desembre de 2004.